Gyros: De geschiedenis achter de beroemde Griekse lekkernij | Mythos Grieks Restaurant te Someren-Eind

Gyros: De geschiedenis achter de beroemde Griekse lekkernij


Gyros; één woord, een eindeloze variëteit aan smaak.

De meest populaire fastfood delicatesse van Griekenland is gyros (uitgesproken als “yee-ros”). Dit is iets dat je niet snel kunt vergeten na een bezoek aan Griekenland.

Gyros: De geschiedenis achter de beroemde Griekse lekkernij

De naam betekent letterlijk “rond” of “lus” en er bestaan veel theorieën over de oorsprong van gyros. Is het gewoon een Griekse variant van de wereldwijd bekende Turkse kebab? Of kan het dateren uit de oudheid, toen het leger van Alexander de Grote erom bekend stond om verschillende stukken vlees op lange zwaarden te spietsen en te braden boven een open vuur?

Bij Mythos te Someren-Eind u kunt genieten dagelijkse vers gemaakte gyros!

Om eerlijk te zijn is er geen manier om een van deze theorieën te controleren. In de loop van de 20e eeuw werden lokale fast-food winkels steeds populairder, niet alleen in Athene maar ook in heel Griekenland en daarbuiten. Geïnspireerd door de Turkse kebab, creëerden de Grieken die uit Anatolië kwamen een Griekse variant hiervan door Grieks vlees en lokale ingrediënten te gebruiken.

Heeft u nog geen plannen om uit te gaan eten deze week? KLIK HIER!

De kruidige smaak van het langzaam gekookte vlees, gecombineerd met verse tomaten, uien en Griekse yoghurt, maakte deze verpakte lekkernij populair vanaf het allereerste moment.

Nieuwe variaties van gyros zijn ontstaan, door in plaats van varkensvlees of rundvlees ingrediënten zoals kip, vis, zeevruchten of zelfs veganistische alternatieven te gebruiken voor degenen die geen vlees eten.

Welk vlees je ook kiest, gyros worden geserveerd in zacht pitabrood. Dit word meestal gevuld met uien, verse tomaten, Griekse gebakken aardappelen en tzatziki-saus, de beroemde specerij gemaakt met Griekse yoghurt, komkommers en knoflook.

Welke versie u ook wilt, één ding is zeker: Iedereen die Griekenland bezoekt moet een keer gyros gegeten hebben!

Acties & Uniekeaanbiedingen!

 

Tags: